Fatsa'da Paintball Oynamaya Hazır mısın?

Paintball Hakkında


Paintball Nedir?

Paintball çok yeni bir spor olmasına rağmen tüm dünya ile beraber Türkiye’de de son 10 yılda yükselen bir ivme ile çıkışını sürdürmekte olan bir spordur. Genel olarak takım çalışmasına, koordinasyona, hızlı düşünme ve karar verme yetilerine;dayanıklılık ve dengeyi de birleştiren paintball her yaştan insan için farklı avantajlar sunar.
Gelişme çağındaki çocukları doğada, bir takım oyununda arkadaşlarına güvenme ve onlarla birlikte hareket etme yeteneğini aşılarken sosyalleştiren paintball; üst düzey bir yöneticinin ise stres altında kısa sürede karar verme, kısıtlı kaynakla hedefe ulaşma ve liderlik gibi vasıflarını test etmede etkili bir araçtır.

Genel olarak insanlı satranç benzetmesi ile açıklanan paintball geliştirilebilir taktiksel varyasyonları ile başarıya ulaşmak için ciddi bir ön hazırlık gerektiren bir spordur. İnsanın doğasında bulunan silah kullanma dürtüsünü doğaya ve insanlara zarar vermeden nötrleme özelliği ile paintball yurtdışında gelişmekte olan bireyleri silah dürtüsünden uzaklaştırma eğitimleri içinde kullanılmaktadır.

Kullanılan malzemeler tamamen doğa dostu, kendi kendine yok olabilen ve insan sağlığına hiçbir zararı dokunmayan maddelerden üretildiğinden paintball belki de tek doğa dostu doğa sporudur.

Güvenlik ve Kurallar:

riski golfden bile daha az olan bir spordur. Paintball sporunda güvenlik genel çerçevede birkaç temel zorunluluğa dayanır.

1) 1. 15 Yaşın altında olan ve spor yapması sağlığı için tehlikeli (kalp ve damar hastalıkları, astım, nefes darlığı, beyin hastalıkları, kan hastalıkları, epilepsi vb…) olan kişilerin paintball oynaması sakıncalıdır. 15 ila 18 yaş arasında olup oynamak isteyen kişiler ailelerinin izinleri olduğuna dair imzalı izin kâğıdı ile öğretmenlerinin refakatinde oynayabilirler.

2) İşaretleyici Emniyeti Kuralı: Oyun esnasında kullanılan işaretleyicilerin emniyetleri baş hakemin sinyali ile açılır ve yine baş hakem tarafından verilen bir diğer sinyal ile kapatılır. Diğer her durumda işaretleyici emniyetleri kapalı tutulmak zorundadır.

3) 7 Metre Kuralı: Amatör paintball oyuncuları için uygulanan bu kural rakip oyuncuların birbirlerine fiziksel zarar vermemeleri amacı ile konulmuştur. Kurala göre oyuncular birbirlerine 7mt den daha fazla yaklaşarak ateş edemezler.

Bu üç kural dışında paintball oynarken hakem direktiflerine uymak en önemli zorunluluklardandır. Aynı zamanda her işletme kendi oyun sahasının ve işletmesinin karekteristik özelliklerine göre çeşitli özel durum kuralları koyabilir. Bu gibi durumlarda oyun öncesinde oyuncular mutlaka profesyonel bir hakemden oyun öncesi eğitimi almalı ve işletmeye özel uygulamaları mutlaka öğrenmelidir.

Senaryolar:
İşletmeler kendi oyun alanlarının yapısına göre çeşitli oyun senaryoları belirlemiştir. Bu senaryolar Türkiye’de ve Dünya’da en çok uygulanan “Çift Bayrak Senaryosu” ve aslında türevleri olan;
– Tek Bayrak
– Başkanı Koru
– Son Adam
– İki Takım Girer Bir Takım Çıkar
– Bomba İmha

Tarihçe:
Paintball 2006 senesinde 25. yılını kutlamış olan ve yeni bir spor sayılan paintballun çıkış noktası çok kesin olmamakla birlikte California’lı orman korucularının kesecekleri ağaçları işaretlerken sıkılıp bunu bir eğlenceye çevirmeleri ve ileri görüşlü bir girişimcinin de bunu eğlence ve spor amaçlı kullanmak için ilk işaretleyici geliştirmesine dayandığı senaryosu en mantıklı ve geçerli senaryodur. Bu işaretleyicilerin bir tür savaş ve strateji oyununda güvenli bir şekilde kullanılmaya başlaması ile şuan itibari ile dünyanın 3. büyük ekstrem sporu olan paintballun yükselişi başladı. Günümüzde Dünya’da 5 kıtada paintball oynanmaktadır. Sadece Amerika, Avrupa ve Asya’da 13.600.000 adet kayıtlı sporcu bulunmaktadır. Paintball, yapılan araştırmalara göre Dünya’da en çok rağbet gören 3. ekstrem spor olmasının yanı sıra SGMA (Amerika Spor Malzemeleri Üreticileri Birliği)’nın yaptığı araştırmaya göre Amerika Birleşik Devletleri’nde tüm spor organizasyonları arasında en populer 4. sportif organizasyondur.

Paintball sporunun şu an Dünya’daki durumu ile ilgili istatistiki bilgiler aşağıda dikkatinize sunulmuştur.

• Paintball 104 farklı ülkede oynanmaktadır.
• 13.600.000 adet kayıtlı profesyonel oyuncu bulunmaktadır.
• Dünya’da 9250 adet kayıtlı profesyonel paintball takımı bulunmaktadır .
•Dünya’da 3734 adet uluslararası standartlara uygun paintball sahası bulunmaktadır.
• Dünya’da 15 adet uluslararası turnuva ve 11 adet uluslararası lig bulunmaktadır.
• Dünya’da 16 adet uluslararası periyodik (420.000 baskı) basılı yayın vardır.
• Dünya’da 537 adet üniversite paintball kulübü vardır.
• Dünya’da 3482 adet paintball mağazası bulunmaktadır.
• İnternet ortamında 18237 adet paintball websitesi bulunmaktadır.
• Dünya’da 12 paintball topu, 74 tane de paintball ekipmanı üreticisi vardır.

Paintball güvenlik kurallarına uyulduğu sürece sakatlanma olasılığı ufak tefek sıyrık ve kızarıklıklar dışında Futboldan çok daha az bir ihtimaldir.